Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Δήλωση μη συμμετοχής στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας στις 24.10.2016 - Οι αιρετοί με τη στάση τους πιέζουν να συζητιούνται όλα τα θέματα των εκπαιδευτικών

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Π.Υ.Σ.Π.Ε Λακωνίας
στις 24 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15.00΄μ.μ. με θέματα Ημερήσιας Διάταξης:
• Αποσπάσεις εκπαιδευτικών
• Διαθέσεις εκπαιδευτικών


ΠΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ,κ.Νταλιάνη Πέτρο
Κοιν:1.Μέλη του ΠΥΣΠΕ
2.Εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας

Δήλωση μη συμμετοχής στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας στις  24.10.2016 - Οι αιρετοί με τη στάση τους πιέζουν να συζητιούνται όλα τα θέματα των εκπαιδευτικών

1)Από τις αρχές Οκτωβρίου ο διευθυντής ΠΕ Λακωνίας δε μας γνωστοποιεί εγγράφως όλα τα κενά στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας
2)Δε προστέθηκαν στην ημερήσια διάταξη του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας στις 24.10.2016 οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων  που εκκρεμούν από το προηγούμενο συμβούλιο (14.10.2016)
3)Δε συμπεριλάβατε στην ημερήσια διάταξη ως θέμα:Προσδιορισμό λειτουργικών κενών ,διότι 5 εκπαιδευτικοί είναι στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας από τις 17.10.2016

4)Καλούμαστε στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας 24.10.2016 να κρίνουμε μόνο τις διαθέσεις –αποσπάσεις δυο αναπληρωτών εκπαιδευτικών(!) ενώ όλα τα κενά (πρώτη τοποθέτηση)προσδιορίστηκαν και ιεραρχήθηκαν  μονοπρόσωπα από τον διευθυντή εκπαίδευσης καθώς και το/τα σχολείο/α διάθεσης.
Ως εκ τούτου καλούμε τον συνάδελφο αιρετό να μη συμμετέχει στο υπηρεσιακό συμβούλιο στις 24.10.2016 , διότι αν εξετάσουμε διαθέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα πρέπει να γίνει για όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και όχι μεμονωμένα.
Ζητάμε πλήρη διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές μέσω ΠΥΣΠΕ .Ακόμη και αν δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία η τοποθέτηση αναπληρωτών μέσω ΠΥΣΠΕ ,
η ενημέρωση και η έκφραση γνώμης των μελών του συλλογικού οργάνου δεν απαγορεύεται.
Επιπρόσθετα ,καλούμε τον πρόεδρο του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας  να μη συνεδριάσει το υπηρεσιακό συμβούλιο ερήμην του εκπροσώπου των εκπαιδευτικών αν δε γίνουν τα ανωτέρω δεκτά.

Η ΑΙΡΕΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΠΕ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ



Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΠΕ :ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

-ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΑΙΡΕΤΕ ΟΤΑΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΕΚΡΥΠΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ;
-ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΑΙΡΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΣΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ;
-ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΑΙΡΕΤΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ;
-ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕΣ ΑΙΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΦΙΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ,ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ,ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ,ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ;
-ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΣ ΑΙΡΕΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΑ)
ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΖΕΙΣ ΤΟ ΥΠΠΕΘ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ;
-ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ;
-ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ;
-ΟΡΓΑΝΩΝΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
-ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕΣ ΑΙΡΕΤΕ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ;

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΠΟΥ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ!
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΠΩΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ!
ΔΕ ΣΙΩΠΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ
ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ !


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΠΕ

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ :ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΥΣΠΕ & ΑΦΙΣΑ -2 ΝΟΕΜΒΡΗ 2016 ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ










ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ -ΑΠΥΣΠΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ -ΚΥΣΠΕ ΑΠΟ ΛΑΚΩΝΙΑ



ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ-
Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε.

Μπατσάκη Νεκταρία καθ.αγγλικών στο 6/θ Δημοτικό Σχολείο Παπαδιανίκων
Παπαδοπούλου Ελισάβετ δασκάλα στο 6/θ δημοτικό σχολείο Παπαδιανίκων

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΑΠΥΣΠΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Ασημακοπούλου Βασιλική (Μεσσηνία)
Γεωργακάκου Ελευθερία (Μεσσηνία)
Γεωργιοπούλου Κωνσταντίνα (Αργολίδα)
Ζαφειροπούλου Βασιλεία (Μεσσηνία)
Κατσιώλη Αγγελική (Μεσσηνία)
Κολωνιώτου Αναστασία(Αργολίδα)
Κορατζόπουλος Γιάννης (Μεσσηνία)
Κρόμπα Νικολέττα (Μεσσηνία)
Κόκκινου Μαρία (Αργολίδα)
Λαδά Χρηστίνα (Μεσσηνία)
Μαλλικούρτη Ελένη (Μεσσηνία)
Μπατσάκη Νεκταρία (Λακωνία)
Παπαδοπούλου Ελισάβετ (Λακωνία)
Παπαχρόνης Δημήτριος (Αρκαδία)
Σενή Βασιλική (Κορινθία)
Στασινόπουλος Δημήτριος (Μεσσηνία)
Τσολακίδης Ηλίας (Κορινθία)

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΚΥΣΠΕ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-
Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε.

Παπαδοπούλου Ελισάβετ Δασκάλα στο 6/θ Δημοτικό Σχολείο Παπαδιανίκων (ΛΑΚΩΝΙΑ)


ΔΟΕ:Η Ειδική Αγωγή θυσιάζεται στο βωμό της λογιστικής αντίληψης για την εκπαίδευση


ΔΟΕ
Αρ. Πρωτ. 892
Αθήνα 18/10/2016
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Η Ειδική Αγωγή θυσιάζεται στο βωμό της λογιστικής αντίληψης για την εκπαίδευση
Με λογιστικές λογικές και με τον προσφιλή τρόπο του παρελθόντος «μοιράστηκαν» και φέτος οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης σε δύο, τρία, ακόμα και σε πέντε παιδιά ! Παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις και δηλώσεις του υπ. παιδείας, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1140 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξηγια περισσότερα από 5.500 αιτήματα. Την ίδια στιγμή πολλοί γονείς αναγκάζονται να στραφούν προςτην ιδιωτική ΠΣ, γεγονός που αναδεικνύει μια παραπέρα ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του σχολείου.
Η εφαρμοστική εγκύκλιος που έστειλε στις 4/10 το Υπουργείο, «γέννημα» της τροπολογίας που πρόσφατα ψηφίστηκε και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα, ρευστοποιεί ακόμα περισσότερο μια ρευστή δομή της ειδικής εκπαίδευσης και αφήνει ισχυρή παρακαταθήκη για το παραπέρα ξήλωμά της. Επιτρέπει την συμπλήρωση ωραρίου εκπαιδευτικών γενικής αγωγής σε μαθητές με αναπηρίες που δικαιούνται παράλληλη στήριξη, εξοικονομώντας χρήματα από την ακύρωση των προσδοκώμενων προσλήψεων και ταυτόχρονα βαθαίνει την αντιδραστική αντιπαιδαγωγική «μεταρρύθμιση» που οδηγεί σε ακύρωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.
«Παρέλαση εκπαιδευτικών» γενικής εκπαίδευσης (μάξιμουμ 4!!!) προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου για κάθε μαθητή που δικαιούται παράλληλη στήριξη. Με εισήγηση των σχολικών συμβούλων γενικής αγωγής προς τους Δ/ντές Εκπαίδευσης και με ανάθεση του Δ/ντή εκπαίδευσης, κάθε μαθητής, που με ευθύνη του κράτους λόγω πλημμελούς υποστήριξης του από εκπαιδευτικό  ειδικής αγωγής υπολείπεται σε ώρες υποστήριξης που ορίζει το ΚΕΔΔΥ, θα καλύπτει τις ώρες αυτές από τα «περισσεύματα» ωρών μέχρι και τεσσάρων διαφορετικών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης.
ΜΟΝΟ ΠΟΥ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Αποτιμάται από το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό που απαιτείται για να καλύψει τις δυσκολίες μάθησης που αντιμετωπίζουν λόγω εγγενών δυσκολιών, από το σταθερό πλαίσιο φοίτησης, από τη μονιμότητα του εκπαιδευτικού (και όχι μόνο) προσωπικού που εμπλέκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και από τις αναγκαίες και στοχευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που εκτείνονται σε όλη την κλίμακα της σχολικής ζωής, τυπικού και άτυπου προγράμματος. Τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για τα Τμήματα Ένταξης και τα ειδικά σχολεία, τα οποία με την εγκύκλιο «αποψιλώνονται» από το επιστημονικό προσωπικό που χρειάζονται για να επιτελέσουν του έργο τους, αφού και αυτά θα μπορούν να «στελεχωθούν» με «περισσεύματα ωρών εκπ/κών γενικής αγωγής».
Το Υπουργείο Παιδείας, πιστό στις οδηγίες Ε.Ε. και Ο.Ο.Σ.Α., με σημαία την «πλήρη ένταξη» δομών, εκπαιδευτικών, και κυρίως μαθητών της ειδικής εκπαίδευσης στη γενική, δίνει καίριο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρίες. Ακυρώνοντας στην πράξη την αναγκαιότητα ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, «κατεβάζει» τον πήχη των προσδοκιών της εκπαίδευσής τους.
Το σημερινό υπουργείο, «πατάει» στη νομοθετική «προίκα» προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων. Επιπλέον, ερμηνεύει κατά το δοκούν τους ψηφισμένους νόμους. Με διευκρινιστική εγκύκλιο ορίζεται ότι  οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν υπολογίζονται πια ως τρεις, με αποτέλεσμα να μην χωρίζεται το τμήμα στο οποίο φοιτούν παρά μόνο όταν ο αριθμός των μαθητών είναι ήδη 25. Ακυρώνεται έτσι η διάταξη του Ν.4186/2013 στο βωμό της εξοικονόμησης προσωπικού και ανοίγει ο δρόμος ακόμα και για συμπτύξεις τμημάτων.
Με την πολιτική του το ΥΠ.Π.Ε.Θ. οδηγεί τους γονείς σε απόγνωση, τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής σε ανεργία ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ στο βαθύ παρελθόν της στέρησης των μορφωτικών τους δικαιωμάτων.
ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ Η ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ Ε.Ε.Α.
ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ. ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ ΠΟΥ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ.
ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΑ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!! Τι άλλαξε στην απόφαση για τη μισθολογική κατάταξη αναπληρωτών

ΠΗΓΗ:xenesglosses.eu 



https://xenesglosses.eu/2016/10/allaxe-stin-apofasi-gia-misthologiki-katataxi-anapliroton/

Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Κοτσιφάκη και στους κάθε λογής Κοτσιφάκηδες

Με άρθρο του ο κ. Κοτσυφάκης, πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ, στην Εφημερίδα των Συντακτών, κατακεραυνώνει τον κ. Λιάκο για το υπόμνημά του, που αφορά την αναδιάρθρωση της Μέσης εκπαίδευσης,  κατηγορώντας τον πως εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις. Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ είναι τώρα σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, μέλος της 12μελούς επιτελικής ομάδας εμπειρογνωμόνων  για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ καθώς και διορισμένο μέλος από τον Υπουργό στην 36μελή επιτροπή διαλόγου του κ. Λιάκου.
 Καταγγέλλει ότι οι απόψεις Λιάκου, “κινούνται στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας”  και ότι,  «αν εφαρμόζονταν, θα οδηγούσαν στο ξεθεμελίωμα όσων θετικών αλλαγών έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια και στην επαναφορά των ταξικών φίλτρων στην εκπαίδευση». Επίσης, πληροφορεί τους αναγνώστες ότι η “επιτροπή του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου,  παρέδωσε στο ΥΠΠΕΘ το Μάιο του 2016 τις προτάσεις, που διαμορφώθηκαν από τις υποομάδες ή κατατέθηκαν στην διάρκεια του διαλόγου, χωρίς βεβαίως στο σύνολό τους  να δεσμεύουν όλα τα μέλη της επιτροπής'. 

Ποιον κοροϊδεύει;
 Ο κ. Κοτσυφάκης ως στέλεχος πλέον του Υπ. Παιδείας, αφού πολύ γρήγορα μεταπήδησε στο κυβερνητικό επιτελείο διορίστηκε από τον Υπ. Παιδείας μέλος της επιτροπής για τον προσχηματικό διάλογο για την Παιδεία, με επικεφαλής τον κ. Λιάκο. Συγχρωτιζόταν με όλους τους παρατρεχάμενους, που συνωστίζονται στα τραπέζια των εθνικών διαλόγων και κατήγγειλαν τις “ισχνές μειοψηφίες - συντεχνίες” που εμποδίζουν το θεάρεστο έργο της μεταρρύθμισης της Παιδείας, όταν τα εκπαιδευτικά σωματεία, οι αδιόριστοι και οι φοιτητικοί σύλλογοι κινητοποιούνταν για να εμποδίσουν τις διαδικασίες του εθνικού διαλόγου, που οδηγούν στην υποταγή του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών στις επιταγές των μνημονίων του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και του κεφαλαίου. 
Με πολλά χρόνια υπηρεσίας στη Δημόσια Εκπαίδευση και στο συνδικαλισμό γνωρίζει πάρα πολύ καλά το βιογραφικό του κ. Λιάκου, ως άνθρωπο του Σημίτη, υποστηρικτή της μεταρρύθμισης Γιαννάκου, όταν το φοιτητικό κίνημα χτυπιόταν ανελέητα στους δρόμους για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστήμιου και του άρθρου 16. Οι απόψεις του ήταν γνωστές και παρόλα αυτά αποδέχθηκε να γίνει μέλος της επιτροπής αυτής.
Το πόρισμα του Εθνικού διαλόγου  που παραδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας  το Μάιο του 2016 περιγράφει ακριβώς το ίδιο σχέδιο με αυτό του Υπομνήματος της 1/9/2016 με πιο αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής. Το πόρισμα του εθνικού διαλόγου δεν αποτελεί, όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ.Κοτσυφάκης, ένα άθροισμα ιδεών των διαφόρων υποομάδων, αλλά είναι μία ενιαία συνεκτική πρόταση άκρως συντηρητικής αντιδραστικής και εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του δημόσιου σχολείου. Διαλύει το σχολείο, βάζει οριστικά ταφόπλακα στο μαζική δημόσια εκπαίδευση, εξοβελίζει βίαια χιλιάδες μαθητές στην κατάρτιση από τα 16 τους, προτείνει ακριβώς την ίδια δομή 4ετούς γυμνασίου και 2ετους ελιτίστικου Λυκείου σκληρών εξετάσεων, κατά τα πρότυπα του απολυτήριου IB. Διαμορφώνει όρους εργασιακής γαλέρας για τους εκπαιδευτικούς με αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων και  υπακούει στους όρους της δημοσιονομικής προσαρμογής και του κόφτη στα δημόσια αγαθά. Το σχολείο που περιγράφεται έχει τη σφραγίδα της στρατηγικής της ΕΕ,  της έκθεσης του ΟΟΣΑ του 2011 και του κεφαλαίου. Υλοποιεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επειδή θεωρούμε αυτονόητο πως ο αρθρογράφος συμμετείχε στην ομάδα της ΤΕΕ, οφείλουμε να του επισημάνουμε ότι στο πόρισμα, στη σελ 35, επισημαίνεται πως αντίστοιχη επεξεργασία με το ΓΕΛ θα υπάρξει και για το Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο Δηλαδήτα ίδια θα ισχύσουν και στο ΕΠΑΛ.
Πολύ αργά δεν βγαίνει να καταγγείλει τον κ. Λιάκο ως νεοφιλελεύθερο, όταν κι ο ίδιος ήταν σε αυτούς που επεξεργάστηκαν τα πορίσματά του; Αν διαφωνούσε, όφειλε να τα καταγγείλει από τότε Όφειλε να καταγγείλει και τον Υπ. Παιδείας, που τα αποδέχεται ως βάση για συζήτηση, και δίνει εντολή στον κ. Γαβρόγλου να  προωθήσει όλα τα πορίσματα στη Βουλή για συζήτηση, προκειμένου να προχωρήσουν στη νομοθέτηση του 3ετους στρατηγικού σχεδίου για την Παιδεία. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποκρισία, αφού μάλιστα γίνονται μόνο ύστερα από τις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν μετά  τη δημοσίευση του υπομνήματος Λιάκου στη 1/9.
 Ο κ. Κοτσυφάκης στο άρθρο του υπερασπίζεται την πολιτική του Υπ. Παιδείας, όταν  για έβδομη χρονιά μετράμε μηδανικούς διορισμούς και χιλιάδες αναπληρωτών οδηγούνται στην απόλυση,  όταν συγχωνεύτηκαν δεκάδες τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, όταν με τις εγκυκλίους του Υπουργείου κλείνουν ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων, Ομάδων προσανατολισμού και κατευθύνσεων στα ΓΕΛ. Όταν οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες στοιβάζονται σε 27αρια τμήματα, όταν  με τις πολλαπλές αλλαγές στις αναθέσεις, την εγκύκλιο για τα προγράμματα και την καταργηση του 3ωρου για τους υπεύθυνους εργαστηρίων, οι εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε κινητικότητα και  πολλαπλές μετακινήσεις. Από τη τωρινή του θέση θεωρεί ότι είναι θετικά μέτρα η μαθητεία, οι Περιφερειακές Επιτροπές που θα καθορίζουν τους τομείς των ΕΠΑΛ με βάση τις ανάγκες της αγοράς και όχι με τις επιθυμίες των  μαθητών, ενώ δύο χρόνια πριν ήταν ακραίος νεοφιλελευθερισμός. Τα σχολεία γονατίζουν από την υποχρηματοδότηση και εκείνος είναι ικανοποιημένος γιατί συγκρατείται ο προυπολογισμός στο 2,8% του ΑΕΠ, αλλά δε μας λέει πόσο μικρότερο είναι αυτό το ΑΕΠ. 
 Όσο και αν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ένα αντιμνημονιακό λόγο στην περιγραφή των προηγούμενων μέτρων και των συνεπειών τους στο δημόσιο σχολείο  στην πράξη   έχει αναλάβει ρόλο στην υλοποίηση  της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο χειρότερος όμως ρόλος του είναι πως αξιοποιώντας την προηγούμενη θέση του, ως πρόεδρος της ΟΛΜΕ, βάζει πλάτη στην απαξίωση του συνδικαλισμού και διογκώνει την απογοήτευση.
 Ο κ. Κοτσυφάκης, όμως, με τη μεγάλη πείρα του γνωρίζει καλά ότι το εκπαιδευτικό κίνημα  έχει μεγάλη  εμπειρία σκληρών αγώνων και συγκρούσεων με αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις παλιότερα αλλά και πρόσφατα με την αξιολόγηση, διαθεσιμότητα κλπ. Έχει καθυστερήσει, έχει ανατρέψει πολιτικές και έχει αχρηστέψει νόμους ακόμη και αν έχουν ψηφιστεί. Για αυτό και επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση και στάση αναμονής  στον κλάδο αθωώνοντας  τον Υπ. Παιδείας και την κυβέρνηση και φορτώνοντας το αντιδραστικό σχέδιο σε προσωπικές απόψεις του κ. Λιάκου. Όταν η συνέντευξη αυτή δίνεται λίγες μέρες επίσης πριν τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά συμβούλια είναι φανερό  επιχειρεί να δώσει χέρι βοηθείας στην παράταξή του των ΣΥΝΕΚ  που καταγγέλλουν το πόρισμα Λιάκου   ως δικής του έμπνευσης και όχι ως κατεύθυνση του Υπ. Παιδείας που εναρμονίζεται πλήρως με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου και της έκθεσης του ΟΟΣΑ 2011 και Ε.Ε στη δημόσια εκπαίδευση.
Ο λόγος είναι και πάλι στον κλάδο  με τη ανασύνταξη τη συσπείρωση στα σωματεία για μέτωπο με τους συναδέλφους της Πρωτοβάθμιας, τους γονείς, τους μαθητές μας και τους φοιτητές. Στους μαχητικούς αγώνες χτίζονται οι προϋποθέσεις ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου. Αυτό  το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής φοβάται η κυβέρνηση και ο κ. Κοτσιφάκης, αυτό το δρόμο οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να μην ανεχτούμε στον 21ο αιώνα με τη τεράστια ανάπτυξη της γνώσης, της τεχνολογίας και της επιστήμης, η παιδεία των παιδιών μας να γυρίσει χρόνια πίσω, ενώ μπορούν να απολαμβάνουν ολόπλευρη μόρφωση, σύγχρονο, ενιαίο, 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο με όλα τα παιδιά σε αυτό, χωρίς αποκλεισμούς. Για να μην ανεχθούμε το μέλλον τους να είναι η σύγχρονη δουλεία, χωρίς δικαιώματα. Για να μην ανεχτούμε οι εκπαιδευτικοί να τσακίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα και η ζωή μας. 
Μπαχτή Αννα
μέλος Δ.Σ ΟΛΜΕ
με τις Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Δ.Ε

Παρεμβάσεις ΔΕ: Για την αντιδραστική μεταρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπάιδευση

Το  τελικό Υπόμνημα της ομάδας Λιάκου προς το Υπουργείο Παιδείας, που θα προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση, περιγράφει μία εκ βάθρων και άκρως συντηρητική αναδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου. Αποδομεί και διαλύει το σχολείο, βάζει οριστικά ταφόπλακα στο μαζική δημόσια εκπαίδευση, εξοβελίζει βίαια χιλιάδες μαθητές, διαμορφώνει όρους εργασιακής γαλέρας για τους εκπαιδευτικούς και  υπακούει στους όρους της δημοσιονομικής προσαρμογής και του κόφτη στα δημόσια αγαθά. Το σχολείο που οραματίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τη σφραγίδα της στρατηγικής της Ε.Ε,  της έκθεσης του ΟΟΣΑ του 2011 και του κεφαλαίου. Υλοποιεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις που ψήφισαν μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ.
ΤΙ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ  ΤΡΙΕΤΙΑΣ
  • Γυμνάσιο: Εξαγγέλλει 4ετές Γυμνάσιο, προσθέτοντας Δ΄ τάξη και μετατρέποντας την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση σε 10χρονη. Η πρόσθεση μιας τάξης είναι το άλλοθι  για να κρύψει πως το Λύκειο θα γίνει απροσπέλαστο για την πλειοψηφία των μαθητών. Η Δ΄ τάξη θα είναι σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου η τάξη που θα χωρίζει η «ήρα από το στάρι» για το ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν οι 16αρηδες. Στόχος είναι ένα μεγάλο κομμάτι των αποφοίτων να οδηγηθεί στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), δηλαδή, στην κατάρτιση αμέσως μετά το Γυμνάσιο. Μειωμένος – σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση - θα είναι ο αριθμός των μαθητών, που θα συνεχίσει προς τα Λύκεια, και με σαφή στόχο η αναλογία να αντιστραφεί. Δηλαδή το 30% να κατευθύνεται προς τα ΓΕΛ και το 70% προς τα ΕΠΑΛ.  Οι παραπάνω στόχοι υλοποιούνται με εξεταστικά φίλτρα – κόφτες και θέσπιση υποχρεωτικού πλέγματος κριτηρίων, που ξεκινούν από την Δ΄ τάξη του Γυμνασίου.  
  • Ο εκπαιδευτικος μετατρέπεται σε  «καθηγητή μέντορα»  των γυμνασιόπαιδων «για να επιλέξουν το τύπο του Λυκείου ... ή να ενθαρρυνθούν να κατευθυνθούν προς τις τεχνικές σχολές» και επειδή δεν είναι σίγουρο πως οι καθηγητές θα αποδεχτούν αυτό το ρόλο, προτείνεται ως «πλέον δόκιμη λύση» η οργάνωση τράπεζας θεμάτων. Η κυβερνητική προπαγάνδα για ελάφρυνση των μαθητών και κατάργηση των εξετάσεων καταρρέει, όταν εισάγει σκληρό σύστημα επιλογής στη Δ΄τάξη και το Λύκειο, αλλά επαναφέρει και την επανεξέταση των προϋποθέσεων προαγωγής με προφορικό βαθμό, γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις, περιγραφική αξιολόγηση, ώστε νωρίς να κοπούν τα φτερά τους.
  • Ταυτόχρονα, προβλέπει τη μείωση μαθημάτων σε 9-10, ευέλικτες ελεύθερες ζώνες δράσης, κύκλους μαθημάτων και αναλυτικά προγράμματα στην ευθύνη των εκπαιδευτικών με επιλογές «προσαρμοσμένες σε τοπικό επίπεδο»… Δεξιότητες, αποσπασματική γνώση, διαφοροποιημένη μάθηση με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε είναι το πλαίσιο για την εκπαίδευση των μικρών μαθητών. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε νέο βιβλίο φυσικών επιστημών με ολίγη φυσική, ολίγη χημεία, ολίγη βιολογία!...
  • Γενικό Λύκειο:  Όσοι μαθητές φτάσουν στο 2ετές Γενικό Λύκειο θα βρεθούν  αντιμέτωποι με ένα ελιτίστικο αριστοκρατικό και εσωτερικά διαφοροποιημένο Λύκειο σκληρών εξεταστικών φίλτρων προκειμένου να εισαχθούν στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
  • Οι εξετάσεις, που προβλέπονται και όλη η διαδικασία για να αποκτήσουν εθνικό απολυτήριο δεν συνιστούν κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά αντίθετα ένα ακόμη σκληρότερο εξεταστικό σύστημα κατ’ εικόνα και ομοίωση του I.B. των ακριβών ιδιωτικών σχολείων. Για πρώτη φορά οι μαθητές δε θα αποκτούν ενιαίο τίτλο σπουδών τελειώνοντας το Λύκειο. Όσοι παρακολουθήσουν τα μαθήματα υψηλού επιπέδου και πετύχουν στις εξετάσεις θα παίρνουν «Εθνικό Απολυτήριο», ενώ όσοι παρακολουθήσουν χαμηλού επιπέδου θα αρκεστούν σε ένα απλό Πιστοποιητικό Παρακολούθησης αμφιβόλου αξίας στην πραγματική ζωή.
  • Ο μαθητής θα παρακολουθεί 6 μαθήματα. Τα 2 κοινά υποχρεωτικά μαθήματα θα είναι η  νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία!... Μάλιστα στην Γ΄ Λυκείου προβλέπεται η γλωσσομάθεια να είναι επιπέδου Γ1!!!... Προβλέπει ο μαθητής να επιλέγει  από 4 ομάδες: μαθηματικά – πληροφορική, φυσικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες και πολιτισμός - τέχνη. Κάθε ομάδα, εκτός της τελευταίας, έχει μαθήματα χαμηλού και υψηλού επιπέδου Επίσης 3 ώρες φυσική αγωγή και 2 ώρες μελέτη για διπλωματική εργασία. Το σχέδιο περιλαμβάνει υποχρεωτικά πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας (εθελοντισμός, απλήρωτη εργασία) βοήθεια στο σπίτι, ειδική αγωγή, πρόσφυγες, αναδάσωση, καθαριότητα και άλλα περιβαλλοντικά θέματα.
  • Η αξιολόγηση των μαθητών θα είναι ανελέητη και συνεχής. Η απόκτηση του «Εθνικού Απολυτήριου» θα είναι συνάρτηση της επιτυχίας στα 6 μαθήματα, της Διπλωματικής εργασίας, και της Εθελοντικής και κοινωνικής εργασίας. Ανάλογα με τις επιλογές του θα συγκεντρώνει συγκεκριμένο αριθμό πιστωτικών μονάδων κατά τα πρότυπα της Ε.Ε. Επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων σε Α΄ και Β΄ Λυκείου, με ενδοσχολικές ή περιφερειακές εξετάσεις κι ερωτήσεις κλειστού τύπου για γρήγορη και «χαμηλού κόστους αξιολόγηση διαγωνισμάτων». Η διεξαγωγή των εξετάσεων σε ενδοσχολικό ή περιφερειακό επίπεδο ανοίγει ζητήματα διαβλητότητας και ανισοτιμίας των εξετάσεων. Είναι νωπός ο τραγέλαφος, που προέκυψε από σχολείο σε σχολείο, με τη Τράπεζα θεμάτων του κ. Αρβανιτόπουλου.
  • Θεσπίζει τον καθηγητή μέντορα του μαθητή, που θα τον καθοδηγεί στις επιλογές του και στη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών του. Ο εκπαιδευτικός στο Λύκειο θα πρέπει να δημιουργεί δικό του εκπαιδευτικό υλικό από διεθνή και ξένη βιβλιογραφία, να εμπλουτίζει τη διδασκόμενη ύλη, και τη διδακτική διαδικασία, να παρακολουθεί τη διπλωματική εργασία και την κοινωνική εργασία των μαθητών.
  • Το πόρισμα κάνει σαφές πως θα προχωρήσουν μεγάλες συγχωνεύσεις Λυκείων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛπου θα ξεπερνούν το 30% και με μαθητικό πληθυσμό στα
    Σε αυτό το ποσοστό δεν υπολογίζονται τα μικρά Λύκεια σε νησιωτικές, ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές όπου οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα με τηλεκπαίδευση, με απλά λόγια θα καταργηθούν και αυτά τα σχολεία. Αξίζει να επισημάνουμε πως η έκθεση του ΟΟΣΑ αποτιμούσε ως μεγάλο πρόβλημα την ύπαρξη μικρών σχολείων σε αυτές τις περιοχές και πρότεινε τη λειτουργία Λυκείων με πάνω από 250 μαθητές. Οι μαθητές θα στοιβάζονται σε τμήματα με πάνω από 20 μαθητές και σε όσα Λύκεια δε γίνονται όλα τα τμήματα οι μαθητές θα παρακολουθούν τα μαθήματα αυτά σε όμορα σχολεία 2.30μ.μ. - 4.00μ.μ. για να προλαβαίνουν να φτάσουν από σχολείο σε σχολείο!!!
  • ΕΠΑΛ:  Το ΕΠΑΛ θα είναι και αυτό διετές με δομή, αλλά και αξιολόγηση των μαθητών  ανάλογες με όσα ισχύουν στο ΓΕΛ για απόκτηση Εθνικού Απολυτήριου ή Πιστοποιητικού Σπουδών.
  • Όσο και αν ορκίζεται το Υπουργείο πως στόχος είναι τα ΕΠΑΛ να προσελκύσουν  και τους «ικανούς μαθητές» ο σχεδιασμός του προγράμματος αποκαλύπτει άλλα. Οι μαθητές δε θα έχουν υποχρεωτικό μάθημα τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, αλλά τις σπουδές Πολιτισμού με έμφαση στον οπτικοακουστικό πολιτισμό. Η Νεοελληνική γλώσσα και Λογοτεχνία δεν τους χρειάζεται.
  • Ξεκαθαρίζει πως στόχος δεν είναι να λειτουργήσουν οι τομείς και οι ειδικότητες, που έχουν«παρεισφρήσει» στα ΕΠΑΛ, αλλά τα σχολεία να απαντήσουν στις προκλήσεις της εποχής δηλ στις ανάγκες της αγοράς. Προβλέπει μόνο 3 έως 4 τομείς από τους 9 που απέμειναν μετά το φετινό πετσόκομμα.
  • Προτείνει επίσης το Πτυχίο Ειδικότητας να είναι αποτέλεσμα ενός 3ου έτους μεταλυκειακού δηλ. του έτους μαθητείας και όχι όπως συμβαίνει τώρα, που δίνεται, όπως και το απολυτήριο, στην τελευταία τάξη του ΕΠΑΛ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ – ΤΕΙ
Οι θέσεις πλέον των εισακτέων θα προκηρύσσονται από τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα, που θα θέτουν και τις προϋποθέσεις εισαγωγής. Προτείνεται το 80% της μοριοδότησης των υποψηφίων να στηρίζεται στην απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου και το υπόλοιπο 20% σε κριτήρια που ορίζει η Σχολή (συνέντευξη, συγκεκριμένα μαθήματα, portofolio κλπ). Όλες οι σχετικές αποφάσεις θα τελούν υπό την έγκριση της Διοίκησης του Τριτοβάθμιου Ιδρύματος και της αρχής που εποπτεύει τα Πανεπιστήμια. Αλλά και το καθεστώς εντός των Σχολών και το είδος των πτυχίων θα αλλάξει ώστε να εξυπηρετούνται οι στόχοι «της κινητικότητας εντός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο συνδυασμός των ειδικεύσεων στο πτυχίο (πρωτεύουσα – δευτερεύουσα)».
                          ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ Η ΝΕΑ “ΤΟΜΗ” ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ -
            Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ “ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Το πόρισμα των σοφών του κ. Κατρούγκαλου για τα εργασιακά έρχεται να δέσει με τα πορίσματα του διαλόγου για την Παιδεία. Προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα πιο  μειωμένο κατώτατο , με κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης και μηδενικά δικαιώματα.
Έξι μήνες κράτησε ο προσχηματικός και ακριβοπληρωμένος εθνικός  διάλογος από το Υπ. Παιδείας για να βγάλει  αυτό το έκτρωμα  για τη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η τάξη, το τμήμα, οι συμμαθητές, ο δάσκαλος τελειώνουν στο Γυμνάσιο. Το Λύκειο στην πραγματικότητα δεν  διαμορφώνεται απλά για λίγους και εκλεκτούς, δεν  θα υπάρχει πια. Τη θέση του παίρνει το «αέναο κυνήγι» των πιστωτικών μονάδων μέσω ατομικών διαδρομών και προγραμμάτων σπουδών, διαφοροποιημένης μάθησης,  ευελιξίας με προφανή πια τα αρνητικά μορφωτικά και κοινωνικά αποτελέσματα για τους μαθητές. Η δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ απομακρύνεται ακόμη περισσότερο για τους πολλούς, ενώ η μαθητεία και η φθηνή κατάρτιση είναι το «κοστούμι» για τους περισσότερους έφηβους.
  • Προφανής είναι η ανοησία πως το Λύκειο θα καταργήσει την παραπαιδεία. Πεδίο δόξης λαμπρό για τα φροντιστήρια, τα γραφεία συγγραφής διπλωματικών και τους συμβούλους καριέρας.
  • Η διαμόρφωση διδακτικού υλικού και τα ατομικά προγράμματα σπουδών στο Λύκειο δίνουν τέλος και στα δωρεάν βιβλία. Έρχονται οι ακριβοπληρωμένες φωτοτυπίες από τη τσέπη των γονιών.
  • Για τους καθηγητές το εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι η κατάργηση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματοςΠλήρης ευελιξία και κινητικότητα για όλους. «Η μείωση των γνωστικών αντικειμένων σημαίνει πως δεν αναζητούμε ειδικούς», όλοι μπορούν να διδάσκουν τα πάντα. Προεξοφλούν μετακινήσεις προσωπικού, απώλεια του γνωστικού αντικειμένου και ανάγκη κατάρτισης και επιμόρφωσης για τη διδασκαλία νέων αντικειμένων. Θα υποχρεωθούν να δημιουργήσουν δικό τους υλικό και η αύξηση της αυτονομίας του εκπαιδευτικού θα συνδεθεί με την αύξηση της ευθύνης και της λογοδοσίας  του. Έτσι, η αξιολόγηση του προσωπικού και του σχολείου είναι το επόμενο βήμα  και θα συνδέεται άμεσα με τους δείκτες και τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών. Με κυνικό και ωμό  τρόπο καταλήγουν στο συμπέρασμα, πως για «όσους είτε δεν μπορούν είτε δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο, τότε να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες εκτός σχολικής τάξης». Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει   «καλή αξιολόγηση» χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα.
Αρχές Σεπτέμβρη δόθηκε το τελικό υπόμνημα από την ομάδα του εθνικού διαλόγου και προφανώς με αυτό προσήλθε ο Υπουργός στο τραπέζι της αξιολόγησης από τους «θεσμούς» στα μέσα Σεπτέμβρη  για να τους διαβεβαιώσει πως αυτός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα εφαρμόσουν μέχρι κεραίας το σχολείο της «ευελιξίας», της «αυτονομίας», της «εξατομικευμένης μάθησης» της «κατηγοριοποίησης», «του χαμηλού κόστους». Το Υπουργείο κυνηγάει το «άριστα 20»… στην προώθηση αυτής της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής.

ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ

Στο υπόμνημα κρύβεται το μεγάλο  άγχος τους. Οι αντιστάσεις, που θα ξεσπάσουν από την πολιτική τους και πώς αυτές θα καμφθούν. Η λύση που δίνουν στο πρόβλημα τους είναι βαθιά αυταρχική  και ολοκληρωτικού χαρακτήρα. Διχάστε τους!!!!
«Η θέσπιση κινήτρων θα έχει εντυπωσιακά αποτελέσµατα στην κάµψη των αντιστάσεων. Εναλλακτική λύση είναι η στρατολόγηση νέου δυναµικού, αποφοίτων των πανεπιστηµίων κατά την τελευταία πενταετία, µε φρέσκιες γνώσεις, όρεξη για δουλειά και δυνατότητα διαµόρφωσης νέων επαγγελµατικών συνηθειών (habitus)». Επιδιώκουν με τον κοινωνικό κανιβαλισμό να οικοδομήσουν συμμαχίες είτε  μέσω κινήτρων (μοριοδότησης, προσοντολόγιου) και φυσικά είναι αστείο να σκεφτεί κανείς μισθολογικές αυξήσεις, είτε με νέους ελαστικά απασχολούμενους τάζοντας τους ένα κομμάτι ψωμί μέσα στη θάλασσα της αδιοριστίας για να κερδίσουν το στοίχημα της εφαρμογής όσων εγκληματικών σχεδίων προωθούν.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥΣ
Ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός,  ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωνε παρών στα τραπέζια του «εθνικού διαλόγου», ενώ ήταν γνωστό το σχέδιο που επιδίωκαν να περάσουν. Αρνήθηκαν να ορθώσουν τείχος απέναντι σε αυτή την πολιτική και έψαχναν να βρουν τα θετικά μέτρα της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. Αποδέχτηκαν το μνημονιακό πλαίσιο και προσπάθησαν να διαμορφώσουν αιτήματα και «αγώνες» εντός του πλαισίου της κυρίαρχης πολιτικής.
ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ έδωσαν μάχη να ξεχαστεί η εμπειρία των αγώνων της προηγούμενης περιόδου (διαθεσιμότητα, αξιολόγηση κλπ) και πώς το κίνημα μπορεί να καθυστερήσει πλευρές της πολιτικής τους, να ανοίξει ρήγματα στην προώθησή της ή και να την ανατρέψει.
Για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους, που δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο, που βιώνουν την ανεργία και τη φορολεηλασία, δεν χωρά καμία αναμονή. Καμία πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν εμείς δεν το επιτρέψουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να αγωνιστούμε αξιοποιώντας την εμπειρία μας για την ανατροπή των μνημονίων, ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ και σε σύγκρουση με όσους την υλοποιούν.
Να μην ανεχτούμε στον 21ο αιώνα με τη τεράστια ανάπτυξη της γνώσης, της τεχνολογίας και της επιστήμης, η παιδεία των παιδιών μας να γυρίσει χρόνια πίσω, ενώ μπορούν να απολαμβάνουν ολόπλευρη μόρφωση, σύγχρονο, ενιαίο, 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο με όλα τα παιδιά μέσα χωρίς αποκλεισμούς. Να μην ανεχθούμε το μέλλον τους να είναι η σύγχρονη δουλεία, χωρίς δικαιώματα. Να μην ανεχτούμε οι εκπαιδευτικοί να τσακίζονται τα εργασιακά μας δικαιώματα και η ζωή μας. Να μην ανεχτούμε τον εμφύλιο που προσπαθούν να επιβάλλουν γιατί τότε δε θα σωθεί κανείς.
Από τώρα πρέπει να ορθώσουμε τείχος στο σχέδιο τους. ΟΙ ΕΛΜΕ, το κάθε σχολείο και ο κάθε συνάδελφος θα πρέπει να ενημερώσουν γονείς και μαθητές και να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις ανατροπής αυτής της αντιδραστικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. 
Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Δ.Ε. θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και στο βαθμό που μας αναλογεί σε αυτή την νέα πρόκληση. Ο λόγος είναι και πάλι στον κλάδο με τις κινητοποιήσεις, τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και των ΕΛΜΕ, τις συγκεντρώσεις και το συντονισμό με άλλα σωματεία και Ομοσπονδίες, γονείς και μαθητές!!! 

  ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΥΣΗΧΑΣΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ
  ΕΝΙΑΙΟ 12ΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ  ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
          ΜΟΡΦΩΣΗ - ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

τμηματα ΖΕΠ που εχουν εγκριθει στο ΠΥΣΠΕ Λακωνιας

-1ο ΔΗΜ ΣΧ.ΣΚΑΛΑΣ
-ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΜΠΟΥ ΒΟΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

ΕΠΕΙΓΟΝ!ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΜΕΣΩ ΠΥΣΠΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

20.10.2016
ΠΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΚΟΙΝ.: 1.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΕ & ΔΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
2.ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γνωρίζουμε ότι 4 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ70 παραμένουν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας και προσφέρουν διοικητικό έργο στα γραφεία της Διεύθυνσης ΠΕ Λακωνίας από τη Δευτέρα 17.10.2016 .
Επιπρόσθετα,ένας εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ70 πλεονάζει στο 12/θ δημοτικό σχολείο Μολάων ύστερα από επιστροφή μόνιμου εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση(ενώ είχε προσδιοριστεί ως λειτουργικό κενό για τον αναπληρωτή εκπαιδευτικό από τη διεύθυνση ΠΕ Λακωνίας μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους-καμία ευθύνη δε φέρει ο εκπαιδευτικός).
Παρακαλούμε όπως άμεσα ορίσετε ΠΥΣΠΕ Λακωνίας με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη :Προσδιορισμός λειτουργικών κενών σε όλους τους κλάδους εκπαιδευτικών " ,διότι προσδιορίζετε μόνος σας και στα σταδιακά τις λειτουργικές ανάγκες 
και δε θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί η προϋπηρεσία , τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Εν κατακλείδι,ενημερωθήκαμε ότι οι 3 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που παραμένουν στη διάθεση και έχουν προσληφθεί μέσω τακτικού προϋπολογισμού από ΥΠΠΕΘ στις 12.10.2016 προορίζονται για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες σε τμήματα ΖΕΠ ενώ η πρόσληψη τους δεν ήταν για ΖΕΠ.
Να γνωστοποιήσουμε εκ νέου ότι οι λειτουργικές ανάγκες που προσδιορίζαμε ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στον κλάδο ΠΕ70 ήταν 31 (πλην ΖΕΠ,ενισχυτικής διδασκαλίας,πρωινής ζώνης,παράλληλης στήριξης,άδειες εκπαιδευτικών ) και το ΥΠΠΕΘ προσέλαβε 4 εκπαιδευτικούς!(12.10.2016)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΕΣΩ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΑ ΚΕΝΑ
ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ -ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17.

Η ΑΙΡΕΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΠΕ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
ΤΗΛ.6978697160

"Μην ξεχάσεις να φέρεις χρήματα να αγοράσεις τον σκλάβο σου", ένας τρόπος αυτοχρηματοδότησης των σχολείων στην Αυστραλία, άρθρο της Δ. Καπίρη

«Aφίσα» σε δημόσιο Λύκειο στο Σίδνεϊ. «Μην ξεχάσεις να φέρεις χρήματα, για να αγοράσεις έναν από τους σκλάβους» (μαθητές της Γ Λυκείου)!!!
  Η χρηματοδότηση όλων σχολείων, στην Αυστραλία, συνδέεται με  ένα σύστημα αξιολόγησης και κατάταξης, που  βασίζεται σε ετήσιες μαθητικές εξετάσεις(NAPLΑN) και εφαρμόζεται τελευταία.

 Λόγω της υποεπίδοσης των μαθητών πολλών δημοσίων σχολείων η χρηματοδότηση μειώνεται, σε αντίθεση με τα καθολικά και τα ανεξάρτητα-ιδιωτικά. Συνεπώς, τα δημόσια σχολεία προσπαθούν να βρουν τρόπους αυτοχρηματοδότησης,  προκειμένου εξοικονομήσουν χρήματα, με πολλές «ευφάνταστες ιδέες».

 Μια τέτοια απίστευτη και όμως αληθινή, είναι η «μέρα σκλάβων», όπου γίνεται δημοπρασία ανάμεσα στους μαθητές της Τρίτης Λυκείου, ώστε να «αγοραστεί» στην καλύτερη τιμή ο σκλάβος-μαθητής, ο οποίος συμμετέχει οικειοθελώς,  από τον συμμαθητή- «αφεντικό» του, που θα ικανοποιήσει τα θελήματα του για την ημέρα αυτή, με σκοπό τα χρήματα αυτά να μείνουν στο ταμείο του σχολείου!!!

Τέλος, και το πιο θλιβερό, αυτή η «απείρου κάλλους» ημέρα, της «αγοραπωλησίας μαθητών-σκλάβων», γίνεται δεκτή ως ημέρα με πολλή διασκέδαση!!!  

                                                                        Δόξα Καπίρη


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Αποφάσεις της συνέλευσης 14/10

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στη συνέλευση του Συντονιστικού που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14/10/2016 στα γραφεία της ΟΛΜΕ, συζητήθηκαν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις της εκπαίδευσης. Κοινός τόπος όλων ήταν ότι η φετινή χρονιά θέτει όλους μας σε θέσεις μάχης για τη διεκδίκηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου. Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση με μια σειρά μέτρα και τροπολογίες το τελευταίο διάστημα βάλλουν ευθέως το δικαίωμα όλων στη δημόσια εκπαίδευση. Εργασιακά δικαιώματα και θέσεις εργασίας μπαίνουν στο στόχαστρο καθώς η ελαστικοποίηση και η ευελιξία των εργασιακών σχέσεων αποτελούν το μέλλον που μας ετοιμάζουν.
Συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που συναντάμε καθημερινά στα σχολεία μας και θέσαμε τους άμεσους στόχους διεκδίκησης μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενημερώνουν, για οποιαδήποτε αυθαιρεσία διαπιστώνουν, το Συντονιστικό, τους συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ στις οποίες ανήκουν. Η γνώση και η πληροφορία αποτελεί όπλο για χέρια μας και μας δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρουμε οποιαδήποτε επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης να διαμορφώσουν τετελεσμένα σε βάρος όλων μας, εκπαιδευτικών και μαθητών.
Καλούμε επίσης όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επικοινωνία με τα σωματεία τους και να επιδιώξουν από κοινού τη διεκδίκηση της ώρας σίτισης για όλους τους εκπαιδευτικούς στα ολοήμερα της ΠΕ. Αντίστοιχα, να παλέψουν για ενισχυτικές διδασκαλίες στις ώρες που περισσεύουν σε κάθε εκπαιδευτικό. Δεν διαπραγματευόμαστε το εργασιακό μας ωράριο και τις θέσεις των άνεργων-απολυμένων συναδέλφων μας!
Το επόμενο διάστημα καλούμε:
Την Τρίτη 18/10, στις 19.00 στην ΟΛΜΕ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για συντονισμό της δράσης μας και οργάνωση των επόμενων βημάτων μας ενόψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 25/10.
Την Τρίτη 18/10 στις 15.00 στο μετρό του Κεραμεικού για μαζική εξόρμηση, ενημέρωση και επικοινωνία με τους συναδέλφους μας που προσλήφθηκαν στις ΔΥΕΠ. Να παλέψουμε για κατάργηση των συμβάσεων μειωμένου ωραρίου, για έγγραφή όλων των προσφυγόπουλων στα πρωινά τμήματα, για δημιουργία τμημάτων υποδοχής και ένταξης, για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.
Την Πέμπτη 20/10 στο Αντιπολεμικό-Αντιιμπεριαλιστικό- Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18.00 στα Προπύλαια, ενάντια στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ, στα κλειστά σύνορα και την γκετοποίηση των προσφύγων, ενάντια στον πόλεμο και τη φασιστική απειλή.
Την Παρασκευή 21/10 στις 12.30 στο Υπουργείο Παιδείας να βρεθούμε μαζί με το μαθητικό κίνημα που παλεύει ενάντια στη μαθητεία και τη διάλυση της ΔΕ εκπαίδευσης.
Καλούμε όλους και όλες σε συμπόρευση, κοινή δράση και ενότητα στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας! Να παλέψουμε ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ- ΔΝΤ που διαλύουν το σχολείο και τις ζωές μας! Η συμμετοχή και η ενεργή παρουσία σε κάθε συλλογική διαδικασία είναι η μοναδική διέξοδος και ο δικός μας μονόδρομος στα εκβιαστικά διλλήματα που θέτει η εξουσία! Ο ατομικός δρόμος, η συντεχνιακή αντίληψη υπεράσπισης του καθενός χωριστά κόντραστο διπλανό του, είναι δεδομένο ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του Υπουργείου και της κυβέρνησης!

Στην κόλαση της ανεργίας και της περιπλάνησης η δική μας γενιά, να βρεθεί δυναμικά το επόμενο διάστημα, δίπλα-δίπλα, στον αγώνα για το δικαίωμα όλων στη μόνιμη και σταθερή εργασία!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗΣ, ΑΝΝΑ ΜΠΑΧΤΗ , ΓΙΩΤΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ: "To φτηνό σχολείο της αγοράς "

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΡΙΝ"

Προωθείται ένα αριστοκρατικό σύστημα, όπου θα κυριαρχεί η ταξική επιλογή, οι πολλαπλοί μηχανισμοί μορφωτικού αποκλεισμού των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας, η μαζική στροφή στο σύστημα της μαθητείας και της απλήρωτης εργασίας, ακόμη και μετά το γυμνάσιο, η ταξική διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων και η αντίστοιχη των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το ταυτόχρονο βάθεμα της αγοραίας επιχειρηματικής λειτουργίας της.


Τα παιδιά θα κόβονται από τα 16, το Λύκειο θα είναι για λίγους κι εκλεκτούς

Πυρήνας της πρότασης του υπομνήματος Λιάκου, αποτελεί η κεντρική γραμμή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, να μετατοπιστεί η συζήτηση στην εκπαίδευση από το περιεχόμενο των σπουδών (που θεωρείται πλέον ότι είναι οι δεξιότητες που ζητά η αγορά), στη διαδικασία και τη μέτρηση του αποτελέσματος. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η ομαδοποίηση των επιστημονικών αντικειμένων σε «κουβάδες» δεξιοτήτων, η εκπόνηση Προγράμματος Σπουδών, περιγράμματος στόχων μαθημάτων, η χρήση υλικού του κάθε εκπαιδευτικού ή διαφοροποιημένων βιβλίων.
Στο πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου, ενώ προτείνεται η διεύρυνση των χρόνων υποχρεωτικής φοίτησης μέχρι την ηλικία των δεκαέξι (τη σημερινή πρώτη λυκείου και τετάρτη γυμνασίου με το νέο σύστημα), οι εξεταστικοί φραγμοί αποτελούν προϋπόθεση για τη διατήρηση της λεγόμενης «ποιότητας» του νέου συστήματος. Πρόκειται για μια θέση πίσω και από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο πρότεινε κατάργηση των εξετάσεων στο γυμνάσιο. Και παραμένει σε κάθε περίπτωση εκπαιδευτικό και πολιτικό ζητούμενο, το γιατί στο υποχρεωτικό σχολείο πρέπει να υπάρχουν εξεταστικοί φραγμοί, και μάλιστα -με βάση τη σκέψη της Επιτροπής- αυτοί να σχετίζονται με την εκπαιδευτική «ποιότητα» όλου του συστήματος.
Καθοριστικός γίνεται πλέον ο ρόλος που αποκτά η 4η γυμνασίου για όλο το σχέδιο αναδιοργάνωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ολοκλήρωση του Γυμνασίου και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στην 4η γυμνασίου, με Τράπεζα Θεμάτων, καθώς και ένα πλέγμα κριτηρίων (εργασίες κλπ) που θα διαχειρίζεται ο «Μέντορας» καθηγητής θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία των μαθητών. Στόχος είναι η μείωση των μαθητών που πρόκειται να παρακολουθήσουν τα Λύκεια (Γενικό, Τεχνικό), δηλαδή την «Ανώτερη Μέση εκπαίδευση» και η στροφή ενός μεγάλου κομματιού στις Τεχνικές Σχολές (που αναβιώνουν αμέσως μετά το Γυμνάσιο) και στη μαθητεία. Όπως ισχυρίζεται το πόρισμα τα παιδιά έχουν ήδη αποκτήσει ένα σώμα γενικών γνώσεων από το 4χρονο γυμνάσιο και ήδη είναι πολίτες αφού θα ψηφίζουν στα δεκαεπτά… Το πρώτο φίλτρο διαλογής μπαίνει λοιπόν στην ηλικία των 16 χρόνων και θα λειτουργεί ασφαλώς εις βάρος της μόρφωσης των παιδιών της εργατικής τάξης.
Η Επιτροπή δεν κρύβει τις προθέσεις της και για όσους συνεχίσουν στο Λύκειο. Δηλώνει ανοικτά στο πόρισμα ότι στοχεύει σε ένα γενικό λύκειο μειωμένων εγγραφών και σε μια μαζική στροφή προς την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, με αντιστροφή της σημερινής αναλογίας μαθητών: «Τώρα 75% περίπου των παιδιών κατευθύνονται στο Γενικό Λύκειο και 25% περίπου στο Τεχνικό-Επαγγελματικό. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται ακριβώς το αντίστροφο». Το υπόμνημα θεωρεί δεδομένη τη διατήρηση του διπλού δικτύου γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης που πάντα λειτουργούσε εις βάρος των παιδιών της εργατικής τάξης και εγκαταλείπει οριστικά τις ρητορικές αναφορές στο ενιαίο λύκειο της θεωρίας και της πράξης που υποστήριζε ο χώρος ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας, ο στόχος του υπομνήματος δεν είναι καν η αναβάθμιση του επαγγελματικού λυκείου, αλλά η ριζική στροφή προς τις τεχνικές σχολές και στη μαθητεία. Ταυτόχρονα η ήδη νομοθετημένη κατεύθυνση για τα Τεχνικά Λύκεια είναι να κρατήσουν έναν ή δύο τομείς που θα είναι «εύρωστοι» εφόσον ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών εργοδοτών. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Λιάκου σε πρόσφατη συνέντευξη στην ΕφΣυν, όπου μέμφεται τα σημερινά ΕΠΑΛ που δεν διαθέτουν μαθήματα τουρισμού. Ταυτόχρονα, η απόκτηση πτυχίου ειδικότητας φαίνεται να περνά πια υποχρεωτικά στη χρονιά της μαθητείας, μετά από εξετάσεις πιστοποίησης.
Ο άκαμπτος διαχωρισμός τεχνικής και γενικής εκπαίδευσης, με πριμοδότηση της τεχνικής εκπαίδευσης και κυρίως των κατώτερων μορφών της που οδηγούν στην νομιμοποίηση του καπιταλιστικού καταμερισμού της εργασίας και των ελαστικών, χαμηλών δεξιοτήτων, μορφών απασχόλησης, δεν είναι αρκετός για τους εμπνευστές του πορίσματος. Για πρώτη φορά δημιουργούνται διακριτά δίκτυα εκπαιδευτικού προσανατολισμού και στο εσωτερικού του κάθε λυκείου, δίκτυα που στηρίζονται σε μαθήματα υψηλού και χαμηλού επιπέδου και οδηγούν σε διαφοροποιημένες μαθητικές διαδρομές. Το λύκειο διαφοροποιείται μεταξύ της κατεύθυνσης που οδηγεί στο Εθνικό Απολυτήριο, βασική προϋπόθεση των κριτηρίων εισαγωγής σε κάποια σχολή και στο πιστοποιητικό παρακολούθησης, το οποίο θα αντιστοιχεί σε αριθμό πιστωτικών μονάδων και είναι σχεδόν σαφές ότι δεν θα ισοδυναμεί με το σημερινό απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Με ακραία επιχειρηματική λογική στο υπόμνημα δηλώνεται ότι ο αριθμός Λυκείων θα μειωθεί, για να γίνουν καλύτερα! Ούτε όμως όλα τα λύκεια που θα μείνουν (έχουν υπολογίσει τα δύο τρίτα των σημερινών) θα είναι ισότιμα. Θα έχουμε διαφοροποίηση μεταξύ των σχολικών μονάδων, όπου πολλά λύκεια θα λειτουργούν με όρους τηλεκπαίδευσης ή μετακίνησης παιδιών σε άλλα σχολεία, τα οποία θα παρέχουν τα μαθήματα που οδηγούν στο Εθνικό Απολυτήριο, ένας μικρός αριθμός λυκείων θα παρέχει όλο το πρόγραμμα του Εθνικού Απολυτηρίου, ενώ οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες θα παρέχουν απλά το πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Στο ίδιο πνεύμα το λύκειο της επαρχίας και κυρίως των νησιωτικών και ορεινών περιοχών καταργείται πλήρως και οδηγούμαστε ως εκπαιδευτικό σύστημα στην «ηρωική» δεκαετία του 50, όπου μόνο στην πρωτεύουσα των νομών θα υπάρχει λυκειακή μονάδα (γενική και πιθανά τεχνική). Ασφαλώς σε αυτό το σχεδιασμό υπάρχουν και λίγες δόσεις τεχνολογικού φουτουρισμού, όπου η τηλεκπαίδευση και η δια ζώσης διδασκαλία θεωρούνται πλήρως ισότιμες από την άποψη των μορφωτικών ευκαιριών. Για ένα μεγάλο αριθμό παιδιών στην επαρχία, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, λύκειο θα σημαίνει μια οθόνη τηλεκπαίδευσης και ένας περιφερόμενος, εποπτεύων καθηγητής, εμβαθύνοντας προς το αντιδραστικότερο τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για αύξηση της αναλογίας εκπαιδευτικών – μαθητών ανά τμήμα. Οι διανοούμενοι της κυβερνητικής κατ’ όνομα αριστεράς επαναφέρουν, διαμέσου νέας τεχνολογίας , μια σύγχρονη εκδοχή της αλληλοδιδακτικής μεθόδου του 19ου αιώνα, όπου ένας εκπαιδευτικός θα μπορεί να διδάσκει 50 γιατί όχι και 100 μαθητές.
Το υπόμνημα περιλαμβάνει δύο πολύ σημαντικές διαστάσεις, το εκτεταμένο δοκίμιο ή διπλωματική εργασία (που στο Τεχνικό Λύκειο μπορεί να υποκατασταθεί με πρότζεκτ) και το πρόγραμμα Δημιουργικότητας, Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς (ΔΕΚΠ), που η πραγματοποίησή τους είναι υποχρεωτική για τους μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν προς το Εθνικό Απολυτήριο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για τη διπλωματική εργασία που θα πρέπει να συντάξουν οι μαθητές, υπό την επίβλεψη καθηγητή, αντικειμενικά θα δημιουργηθεί μια τεράστια βιομηχανία παραγωγής δοκιμίων για τους έχοντες να πληρώσουν (νέες ιδέες για την ανάταξη των φροντιστηριακών κερδών). Αντίστοιχα το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στους Δήμους αποτελεί πραγματικά πρόκληση για όλη τη νεολαία και την εργαζόμενη πλειοψηφία. Σε μια περίοδο εκρηκτικής ανεργίας και υποστελέχωσης των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται νέοι 17 ετών να εργαστούν, χωρίς μισθό, αποδεχόμενοι με τη βία την ιδεολογία του εθελοντισμού και της κατάργησης του κοινωνικού κράτους.
Αν υποθέσουμε ότι ένα νέο παιδί 17 ετών, εργατικής ταξικής προέλευσης, καταφέρει να περάσει τις εξετάσεις στο Γυμνάσιο, να περάσει από την κρησάρα της 4ης γυμνασίου, βρει λύκειο που παρέχει όλο το πρόγραμμα του Εθνικού Απολυτηρίου- Μπακαλορεά ή προσαρμοστεί στην εικονική τηλεκπαίδευση της ομάδας Λιάκου, δουλέψει σκληρά σε κάποιο πρόγραμμα καθαριότητας του Δήμου ή περίθαλψης της τρίτης ηλικίας, τα καταφέρει με το δοκίμιο που πρέπει να συγγράψει, θα πρέπει τελικά να δώσει εξετάσεις σε έξι μαθήματα, με εξέταση πανελλαδικού τύπου ή από την Τράπεζα Θεμάτων που επανέρχεται δριμύτερη, μαθήματα υψηλότερου επιπέδου, αν θέλει να έχει ελπίδες και με δεδομένο ότι θα πρέπει να γνωρίζει αγγλικά σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 και Γ1 (Lower, Advanced), καθώς τα τελευταία ορίζονται σε υποχρεωτικό βασικό μάθημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα του νέου λυκείου, μια πραγματικότητα που αποδεικνύει τα πολλαπλά εμπόδια που αρθρώνονται μπροστά στα παιδιά της εργατικής τάξης και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Ας μην έχουμε αυταπάτες, ούτε ένα 30% των σημερινών απόφοιτων πανεπιστημιακών σχολών δεν θα είχε τύχη με το προτεινόμενο σύστημα.

Αντιδραστική τομή
μεγατόνων στην παιδεία

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΔΙΑΛΟΓΟΥ»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βαδίζει προς την τελική ευθεία επιβολής μιας αντιδραστικής τομής μεγατόνων στη μέση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ωχριά μπροστά στις αντίστοιχες απόπειρες ΠΑΣΟΚ – ΝΔ (Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου). Η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία παρέδωσε το τελικό της «υπόμνημα για την αναδιοργάνωση της Μέσης Εκπαίδευσης και την εισαγωγή σε ΑΕΙ – ΤΕΙ» στο Υπουργείο Παιδείας. Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι συμφωνεί με τις βασικές κατευθύνσεις του και ο Κ. Γαβρόγλου ανέλαβε να δρομολογήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο τελικό πόρισμα, μέχρι τα Χριστούγεννα. Στόχος είναι η άμεση νομοθέτηση ολοκληρωτικών αλλαγών για το πρώτο έτος των Πανεπιστημίων, το νέο σύστημα πρόσβασης και τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος της εφαρμογής του συνόλου της αναδιοργάνωσης, εντός τριετίας. Οι θέσεις του υπομνήματος βασίζονται πάνω στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με στόχο την υλοποίηση στην πράξη του φτηνού σχολείου της αγοράς. Οι προτάσεις της Επιτροπής δεν διατυπώνονται, επομένως, σε ένα πολιτικό και ιδεολογικό κενό, αλλά αποτελούν επιμέρους διάσταση της συνολικής προσπάθειας καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού σχολείου, του κράτους και των λειτουργιών του και της οικονομίας και αγοράς εργασίας, στην οποία έχει στρατευτεί η κυβέρνηση και όλος ο μνημονιακός κοινοβουλευτικός συρφετός.
Το τελικό πόρισμα υιοθετεί οριστικά το σχήμα τέσσερα χρόνια γυμνάσιο και δύο χρόνια λύκειο, με βάση τη λογική του Διεθνούς Μπακαλορεά, ένα πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ανθεί στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αυτή η πολιτική επιλογή είναι ενδεικτική, όχι απλά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών προτιμήσεων της επιτροπής Διαλόγου αλλά και της ταξικής στοχοθεσίας των προτεινόμενων αλλαγών. Η νέα δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιδιώκει να υλοποιήσει ένα αριστοκρατικό σύστημα, όπου θα κυριαρχεί η ταξική επιλογή, οι πολλαπλοί μηχανισμοί μορφωτικού αποκλεισμού των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας, η μαζική στροφή στο σύστημα της μαθητείας και της απλήρωτης εργασίας, ακόμη και μετά το γυμνάσιο, η ταξική διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων και η αντίστοιχη των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το ταυτόχρονο βάθεμα της αγοραίας επιχειρηματικής λειτουργίας της. Και όλα αυτά πάνω στο έδαφος των μηδενικών διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών, της μείωσης των χρηματοδοτικών πόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας – απολύσεων, της «αυτονομίας» και της αξιολόγησης σχολείων – εκπαιδευτικών βάσει μετρήσιμων επιδόσεων.
Είναι μάλλον άδικος ο Κ. Μητσοτάκης, τελικά, όταν κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι επιδιώκει να καταργήσει την ιδιωτική εκπαίδευση και να ισοπεδώσει προς τα κάτω το εκπαιδευτικό σύστημα, υπονομεύοντας τις έννοιες της αριστείας και της ανταγωνιστικότητας. Αντίθετα, οι οργανικοί διανοούμενοι της κυβέρνησης πιστεύουν ακράδαντα στην αριστοκρατία της γνώσης και της μόρφωσης, επιδιώκοντας το μαζικό αποκλεισμό των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων από την ανώτερη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
9573324719_e400012012_k
ΤΑΞΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Πανεπιστήμια
πολλών ταχυτήτων
ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΠΕΛΑΤΕΣ

Το Εθνικό Απολυτήριο θα μετρά κατά 80% για την εισαγωγή ενός μαθητή στο Πανεπιστήμιο. Το υπόλοιπο 20% θα καθορίζεται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα. Από πριμ πρώτης επιλογής, εξετάσεις, μέχρι συνέντευξη περιλαμβάνει το μενού για την τελική εισαγωγή των παιδιών στο πανεπιστήμιο. Να υποθέσουμε ότι ένα παιδί οικοδόμου ή ανέργου θα έχει την ίδια τύχη με ένα παιδί μεγαλοδικηγόρου για την εισαγωγή στη νομική σχολή, όταν ως ένα πιθανό κριτήριο ορίζεται η εξατομικευμένη συνέντευξη; Θα θυμίσουμε στους διανοητικούς μανδαρίνους της κυβέρνησης την έννοια του κοινωνικού κεφαλαίου του Μπουρντιέ, των κοινωνικών σχέσεων και της ταξικά διαφοροποιημένης πρόσβασης σε κέντρα εξουσίας. Είναι απλά ταξικά ξεδιάντροποι, πίσω και από την τυπική αστική αρχή της ισότητας των ευκαιριών.
Δεν είναι, όμως, μόνο το ζήτημα διαβλητότητας των κριτηρίων εισαγωγής και πιθανού ταξικού μορφωτικού νεποτισμού. Η δυνατότητα των πανεπιστημίων να καθορίζουν αυτά, οι Διοικήσεις τους και οι Αρχές που τα εποπτεύουν, τόσο τον αριθμό όσο και τα κριτήρια εισαγωγής φοιτητών προϋποθέτει ένα πλήρως διαφορετικό τοπίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πολύ περισσότερο που δρομολογούνται η καθιέρωση της κινητικότητας των φοιτητών από κεντρικά προς Περιφερειακά τμήματα ή σχολές χαμηλής ζήτησης ή από ΑΕΙ σε ΤΕΙ, η ευελιξία των πτυχίων, η διαφοροποίηση του πρώτου έτους, επικείμενες συγχωνεύσεις με ένα νέο σχέδιο Αθηνά, ειδικά για τα ΤΕΙ, η αξιολόγηση καθώς και η περίφημη κατά Λιάκο «ενηλικίωση των Πανεπιστημίων» με το κόψιμο της κρατικής χρηματοδότησης. Τμήματα και πανεπιστημιακές σχολές θα ανταγωνίζονται για εγγραφές και θα χρηματοδοτούνται με βάση τις εγγραφές τους. Οι ελίτ σχολές θα ορίζουν αυξημένα κριτήρια, ενώ οι λιγότερο δημοφιλείς σχολές θα αγωνίζονται για την εξασφάλιση εγγραφών προκειμένου να μην κλείσουν. Με βάση και τη λογική του ευρωενωσιακού συστήματος πιστοποίησης προσόντων, που προβάλλει το υπόμνημα, η προτεινόμενη αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιδρά στη διαμόρφωση του νέου μοντέλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που προσεγγίζει τη Μπολόνια. Θα υπάρχουν τμήματα απλά παροχής κατάρτισης σε επιμέρους αντικείμενα και πιστωτικών μονάδων, τμήματα ελίτ ολοκληρωμένης πανεπιστημιακής μόρφωσης, εξατομικευμένα προγράμματα σπουδών με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας και επαρχιακά πανεπιστημιακά τμήματα ή ΤΕΙ που οδηγούνται στο κλείσιμο, αν δεν μπορέσουν να προσελκύσουν φοιτητές – πελάτες. Εννοείται ότι αυτή η διαφοροποίηση του πανεπιστημίου θα αντανακλά τις ταξικές διαφοροποιήσεις του όλου συστήματος και την κοινωνικά διαφοροποιημένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Οι αλλαγές στην εκπαίδευση συνδέονται άμεσα και με τις αντιδραστικές αλλαγές στην εργασία, το νέο οικονομικό, παραγωγικό μοντέλο της αιματηρής, ανταγωνιστικής ανάπτυξης με την προϋπόθεση της λεηλασίας των εργατικών – κοινωνικών δικαιωμάτων και του δημόσιου πλούτου. Γιατί τα χρήματα των φορολογούμενων να πηγαίνουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, όταν το μέλλον που τους επιφυλάσσει το περίφημο νέο αναπτυξιακό μοντέλο «Ελλάδα 2021», είναι η ανεργία και η μετανάστευση;

Δάσκαλος ή περιφερόμενος πλασιέ;
Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΤΗΣ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

Τέλος εποχής, οριστικό, επιθυμεί να βάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «στο δάσκαλο που αγαπήσαμε». Το υπουργείο Παιδείας ακολουθώντας την πολιτική και την τακτική της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου, ενοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς ως κύριους υπεύθυνους για τα χάλια του σχολείου. Το υπόμνημα μιλά για δήθεν ειδικότητες που «παρεισέφρησαν» στη Δημόσια εκπαίδευση, λοιδορώντας το δικαίωμα τους στην εργασία και το ρόλο τους σαν δασκάλους/ες. Ο «Νέος εκπαιδευτικός» του «νέου σχολείου» θα είναι «Μέντορας» στην τελευταία τάξη Γυμνασίου για να βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν ότι η «βαθμολογία» τους, δεν τους επιτρέπει παρά να πάνε σε μια Τεχνική Σχολή…. «Κάθε μαθητής κι ο Μέντοράς του» αναφωνεί ως σύνθημα της νέας περιόδου ο κύριος Λιάκος. Θα είναι «Σύμβουλος καθοδήγησης» για τη χάραξη της ατομικής πορείας όσων μαθητών πάνε Λύκειο. Θα είναι «Συντονιστής/ στρια» των ομάδων της υποχρεωτικής Εθελοντικής(!) εργασίας στου Δήμους. Θα είναι «Επιβλέπων/ουσα» διπλωματικής εργασίας. Θα είναι «Επόπτης/ τρια Μαθητείας» ή αναζητητής επιχειρήσεων. Ο «Νέος εκπαιδευτικός» θα τα κάνει όλα, θα πηγαίνει σε πολλά σχολεία ή στο ίδιο μέχρι τις 4 μ.μ. (κίνητρο Λιάκου), άρα ωράριο δεν θα έχει (μήπως υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα;) Θα μαζεύει προσόντα από την επίβλεψη διπλωματικών και τις εργασίες που θα αναλαμβάνει, θα επιμορφώνεται μέσα στο σχολείο «από τους ομοτέχνους του» για να κάνει οικονομία στο κράτος και θα αθροίζει μόρια για την αξιολόγηση από τις επιδόσεις των μαθητών και του σχολείου του. Προφανώς ο «Νέος Εκπαιδευτικός» οργανική θέση, μονιμότητα, ωράριο κλπ δύσκολο να διατηρήσει.
Στο «Νέο Σχολείο» θα παραμείνει όποιος επιμορφωθεί για να αλλάξει αντικείμενο διδασκαλίας αν χρειαστεί ή όποιος αντέξει. Αλλιώς μπορεί να μεταταγεί με βάση την κινητικότητα στο Δημόσιο ή να αποχωρήσει. «Ευκαιρία» χαρακτηρίζει το τελευταίο ενδεχόμενο το υπόμνημα, για «στρατολόγηση δυναμικού – νέων αποφοίτων των Πανεπιστημίων» στους «οποίους υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης νέων επαγγελματικών συνηθειών» (βλέπε χαμηλοί μισθοί, ευελιξία και αποδοχή υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής άνευ αντιστάσεων). Εξ άλλου ο νέος τρόπος πρόσληψης, το Πλαίσιο Εκπαιδευτικών Προσόντων και η αξιολόγηση τους τα ρυθμίζουν όλα. «Χωρίς αξιολόγηση και Τράπεζα Θεμάτων, δεν γίνεται εκπαίδευση» είπε ο Α. Λιάκος.
Όλα αυτά θα είναι «ο Νέος εκπαιδευτικός» του «Νέου σχολείου». Μόνο Δάσκαλος δεν θα είναι πια…