Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΝΤΑΛΙΑΝΗ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ


 
Το  ΠΥΣΠΕ  Λακωνίας θα συνεδριάσει τη Δευτέρα  23 Μαρτίου  2015  
με μοναδικό θέμα Η.Δ.:
·         Ολική διάθεση εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ11(Φυσικής Αγωγής) από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Νταλιάνης Πέτρος

Αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών

στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας

εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Κίνησης

Κιν: 6978481410


Ιστολόγιο: anexartitiekplak.blogspot.com

 

Παπαδοπούλου  Ελισάβετ                                  
Αιρετή εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών 

στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας  

εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Κίνησης 

Τηλ/φαξ:2732082682

Κιν: 6978697160


 

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

6ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΝΤΑΛΙΑΝΗ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ

                             
Το  ΠΥΣΠΕ  Λακωνίας θα συνεδριάσει την Παρασκευή 13  Μαρτίου  2015 με μοναδικό θέμα Η.Δ.:

·         Χορήγηση αδειών άσκησης ιδιωτικού έργου.


Νταλιάνης Πέτρος
Αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών
στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας
εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Κίνησης
Κιν: 6978481410
Ιστολόγιο: anexartitiekplak.blogspot.com

Παπαδοπούλου  Ελισάβετ                                  
Αιρετή εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών 
στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας  
εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Κίνησης 
Τηλ/φαξ:2732082682
Κιν: 6978697160

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΕΚΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ


 
Εκπρόσωποι από τα ΔΣ των Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΠΕ Λακωνίας και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης που υπηρετούν στο Νομό Λακωνίας το Σάββατο 7.3.2015 στις 9 το πρωί  πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας για τα παράνομα σεμινάρια που διοργανώθηκαν από το ΠΕΚ Τρίπολης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης εκτός του εργασιακού τους ωραρίου.

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια ακυρώθηκαν για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης στη Λακωνία. Δεν μπορεί το 1/3 των εκπαιδευτικών (8 από τους 21) που τα παρακολούθησαν να νομιμοποιήσουν την παραβίαση του εργασιακού ωραρίου εκπαιδευτικών. Είναι ξεκάθαρο ότι τα επιμορφωτικά σεμινάρια του ΠΕΚ Τρίπολης που διοργανώθηκαν στη Σκάλα είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ και όχι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ!

α) Καλούμε το ΥΠΟΠΑΙΘ  να μην επιτρέψει στους υφιστάμενούς του να οργανώνουν σεμινάρια εκτός εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά παράβαση του Ν.1566 αρθρ. 13 παρ.8.

β) Καλούμε τη ΔΟΕ  και την ΟΛΜΕ να καταδικάσουν τη στάση των επιμορφωτών που ως συνάδελφοι δε συντάσσονται με τις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου και επιμορφώνουν εκπαιδευτικούς εκτός του εργασιακού ωραρίου τους.

γ) Καλούμε τη διευθύντρια του ΠΕΚ Τρίπολης να αναθεωρήσει τη στάση της και να αναγνωρίσει την αντίδραση των εκπαιδευτικών ότι δε συναινούν στην παραβίαση του εργασιακού τους ωραρίου και να ορίσει νέο  πρόγραμμα επιμόρφωσης σε εργάσιμες μέρες και ώρες με απαλλαγή των εκπαιδευτικών από τα διδακτικά τους καθήκοντα.

δ) Καλούμε τον Περιφερειακό Διευθυντή ΠΕ & ΔΕ Πελοποννήσου να επιληφθεί του θέματος διότι το ΠΕΚ Τρίπολης εποπτεύεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ & ΔΕ Πελοποννήσου. 

 

Για τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Εκπαιδευτικών

Π.Ε. του Νομού Λακωνίας

 

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

 

ΣΑΡΑΚΙΝΗ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

 

 

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                5.3.2015  

Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                

ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ                                  Προς

«Ο ΠΛΗΘΩΝ»                                  

                                                           ΠΕΚ Τρίπολης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                           

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ    Κοιν.:1.ΥΠΟΠΑΙΘ              

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ»                          

                                                           2.Το ΔΣ της ΔΟΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ        3.Διευθυντή ΠΕ Λακωνίας    
Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ                            4.Σύλλογοι ΠΕ   

(Τηλ.επικοινωνίας:                               5.ΜΜΕ                        

 ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 6947120561,

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

6978697160)

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π. Ε. Λακωνίας καταγγέλλουν ότι το ΠΕΚ Τρίπολης ικανοποίησε μεν το αίτημα των αναπληρωτών παράλληλης στήριξης που έχουν τοποθετηθεί στη Λακωνία στο σκέλος που αφορά το να συγκροτηθεί εξακτινωμένο τμήμα επιμόρφωσης στη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα ωστόσο όρισε ως χρόνο διεξαγωγής τους μη εργάσιμες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, ορίστηκε τα διάρκειας 35 ωρών υποχρεωτικά αυτά σεμινάρια να γίνουν το Σάββατο 7/3/15, Κυριακή 8/3/15, Σάββατο 14/3/15 και Κυριακή 15/3/15,καλώντας τους συναδέλφους να παράσχουν κανονικά το διδακτικό και εργασιακό τους ωράριο κατά την ενδιάμεση και επόμενη εβδομάδα και χωρίς την παραμικρή νύξη για κάποιου είδους αποζημίωση που θα πρέπει να παραστούν υποχρεωτικά σε επιμόρφωση της Υπηρεσίας πλέον του ωραρίου τους και μάλιστα σε μη εργάσιμες ημέρες.

 Τονίζουμε ότι στην παράγραφο 8 του άρθρου 13 του Ν. 1566/1985, όπου περιγράφεται αναλυτικά το ωράριο απασχόλησης και παραμονής των εκπαιδευτικών στα σχολεία και άρα στην Υπηρεσία μας, γίνεται λόγος αποκλειστικά και μόνο σε εργάσιμες ημέρες. Μάλιστα το ΠΕΚ Τρίπολης προέβη στον παραπάνω εξοντωτικό για τους συναδέλφους ορισμό υποχρεωτικών σεμιναρίων παρά το γεγονός ότι τόσο πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα της Λακωνίας όσο και το ΔΣ της ΔΟΕ εξέδωσαν ανακοινώσεις στήριξης των δίκαιων αιτημάτων των αναπληρωτών και παρά την επισήμανση ότι μέχρι τώρα άλλα ΠΕΚ έχουν οργανώσει αντίστοιχα σεμινάρια με πιο ανθρώπινους ρυθμούς και χρονοδιαγράμματα και τηρώντας το γράμμα αλλά και το πνεύμα του νόμου.

 Κατόπιν όλων αυτών, καλούμε :

1ον) το ΠΕΚ Τρίπολης να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του και να ορίσει τα σεμινάρια κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας με παράλληλη απαλλαγή των εκπαιδευτικών από τα διδακτικά τους καθήκοντα,

2ον) την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσει του θέματος και να αποτρέπει τέτοιου είδους εξοντωτικές και αντεργατικές πρακτικές από τις υφιστάμενες υπηρεσίες του και

3ον)τη ΔΟΕ να κηρύξει στάσεις εργασίας κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες που ορίστηκαν τα υποχρεωτικά σεμινάρια ώστε οι συνάδελφοι που θα αντιδράσουν και δε θα παραστούν να είναι συνδικαλιστικά και νομικά καλυμμένοι.

Ακολούθως σας επισυνάπτουμε την επιστολή των αναπληρωτών παράλληλης στήριξης, καθώς και ωρολόγιο πρόγραμμα εξ. εκπ/κης υποστήριξης.

 

 

Για τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Εκπαιδευτικών

Π.Ε. του Νομού Λακωνίας

 

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

 

ΣΑΡΑΚΙΝΗ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

5ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΝΤΑΛΙΑΝΗ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Σας γνωστοποιούμε ότι μέχρι την Παρασκευή 27.2.2015 έπρεπε να είχε καταβληθεί η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ για τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη(πλην των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης που έχουν πληρωθεί κανονικά). Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν είχε αναλάβει επίσημα καθήκοντα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΠΑΙΘ. Μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει λυθεί το πρόβλημα και κανονικά θα λάβουν το μισθό τους οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
Νταλιάνης Πέτρος
Αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών
στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας
εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Κίνησης
Κιν: 6978481410
Ιστολόγιο: anexartitiekplak.blogspot.com
 
Παπαδοπούλου  Ελισάβετ                                  
Αιρετή εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών 
στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας  
εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Κίνησης 
Τηλ/φαξ:2732082682
Κιν: 6978697160
Ιστολόγιο: anexartitiekplak.blogspot.com
 
 ΣΠΑΡΤΗ 1.3.2015

Διακρίσεις: Η πιο βαθιά ανθρωπιστική κρίση ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΚΑΛΟΥ ομότιμου καθηγητή Παιδαγωγικής του ΑΠΘ


Δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ρατσισμό και τις διακρίσεις στην Ελλάδα. Εγκυρη στις διαπιστώσεις και μετρημένη στο ύφος αξίζει να μελετηθεί από την πολιτεία και τους πολίτες, διότι έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η «ανθρωπιστική κρίση» (για την οποία τόσο συχνά μιλούμε απαιτώντας αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας) έχει πολλές πτυχές. Και ορισμένες από αυτές υπονομεύουν την κοινωνία μας περισσότερο ακόμη και από την οικονομική κρίση.

Υπενθυμίζω ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διαφορετικός θεσμός από εκείνον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρώπης, και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία τους για τη θεσμική κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την εφαρμογή τους στην πράξη. Εχοντας στο νου μου τη σθεναρή θέση του ενάντια στη Χούντα το χαρακτήρισα παλιότερα «δημοκρατική συνείδηση της Ευρώπης» και η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται με τις τακτικές εκθέσεις του για το ρατσισμό και τις διακρίσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν, σε διαφορετικό βέβαια βαθμό, σε όλες τις χώρες-μέλη του. Αυτό ισχύει και για τις εκθέσεις που αφορούν στη δική μας χώρα.

Η έκθεση δεν αποτελεί αντιπροσωπευτική καταγραφή αντιλήψεων και στάσεων του πληθυσμού. Αυτό που προσφέρει είναι κάτι πολυτιμότερο: μιλάει αφενός για την πρόοδο που κάναμε και αφετέρου για τις καθυστερήσεις που επιδεικνύουμε στην κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οπως είναι λογικό, στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει ιδιαίτερα τις ελλείψεις μας στο νομικό οπλοστάσιο, ελλείψεις που ξεκινούν από την εμμονή μας να μην επικυρώνουμε διεθνείς συμβάσεις (όπως π.χ. αυτές που αφορούν στην αναγνώριση και στα δικαιώματα εθνικών μειονοτήτων ή/και μητρικών γλωσσών) έως τη συνειδητή παραμέληση αναφοράς συγκεκριμένων κατηγοριών ανθρώπων, όπως είναι οι διαφυλικοί, στους νόμους που έρχονται να προστατεύσουν κοινωνικές μειονότητες από τις διακρίσεις και την καταπίεση.

Διαβάζοντας κανείς την έκθεση, όπου από τη μια μεριά αναφέρονται οι διεθνείς συμφωνίες και από την άλλη το περιεχόμενο των δικών μας νόμων, αντιλαμβάνεται πόσα βήματα έχουμε ακόμη να κάνουμε έως ότου να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι όχι μόνο γιατί οι πρόγονοί μας επινόησαν τη Δημοκρατία, αλλά και διότι εμείς την εφαρμόζουμε και τη βιώνουμε με τον τρόπο που αρμόζει στις πολιτισμένες κοινωνίες του 21ου αιώνα. Πληγώνει η διαπίστωση της καθυστέρησης, και πονάει περισσότερο η διαπίστωση ότι η καθυστέρηση αυτή, που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε υποτελή και αναξιοπρεπή διαβίωση, δεν οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων και γνώσεων, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στην επιβίωση βάρβαρων προκαταλήψεων και στη συνακόλουθη κυριαρχία αντιδραστικών ιδεολογιών στο χώρο της πολιτικής.

Μα και εκεί που οι νόμοι μας βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις απροθυμίας των αρχών να τους εφαρμόσουν στην πράξη. Στην έκθεση καταγράφονται πολλές χαρακτηριστικές περιπτώσεις για διακρίσεις σε διάφορους τομείς. Ισως ξαφνιάζονται από το μεγάλο αριθμό αρνητικών επεισοδίων όσοι/ες δεν έχουν συνηθίσει να αθροίζουν τις καθημερινές σχετικές ειδήσεις που παρέχονται από τα ΜΜΕ. Οι άλλοι/ες όμως γνωρίζουμε ότι είναι πολύ περισσότερα (από όσα αναφέρονται στην έκθεση) τα φαινόμενα ναζιστικής ρητορείας, δημοσιευμάτων που αποσκοπούν στην καλλιέργεια μίσους, φανερού και καλυμμένου αντισημιτισμού, ρατσιστικών επιθέσεων σε μετανάστες, διακρίσεων σε βάρος των αναπήρων, εκφοβισμού και περιφρόνησης ανθρώπων που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ανδρισμού και θηλυκότητας μιας καθυστερημένης κοινωνίας, περιφρονητικής συμπεριφοράς σε βάρος μελών μειονοτήτων, φτωχών, άστεγων και αδύναμων τόσο στις δημόσιες υπηρεσίες όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η έκθεση δεν αποτελεί καταγγελία αλλά βάση δεδομένων που μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του κοινωνικού και του πολιτικού μας συστήματος. Γι’ αυτό ολοκληρώνεται με σαράντα έξι συστάσεις προς την Πολιτεία. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε εάν τις υιοθετήσουμε αμέσως. Ποιος αμφιβάλλει π.χ. ότι θα είναι καλύτερα για όλους μας εάν ο Συνήγορος του Πολίτη αποκτήσει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε υποθέσεις παραβίασης των δικαιωμάτων μας όχι μόνο από τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και από υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, εφόσον αυτές διαχειρίζονται βασικά αγαθά; Και ποιος αμφιβάλλει ότι θα είναι προς όφελός μας εάν ο ίδιος θεσμός αποκτήσει το δικαίωμα όχι μόνο να διαπιστώνει παραβάσεις σε βάρος των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και να τις οδηγεί στα δικαστήρια, και να εκπροσωπεί εκεί τους πολίτες;

Με έκπληξη και χαρά διαπίστωσα ότι στην έκθεση καταγγέλλεται η απροθυμία των προηγούμενων κυβερνήσεων να προχωρήσουν στη θεσμική θωράκιση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου μας και ότι στις συστάσεις προς τη σημερινή κυβέρνηση περιλαμβάνεται, με τον αριθμό 35, η προτροπή να προχωρήσει στη σχετική ρύθμιση. Καθώς δεν είχαμε καμιά επαφή με τους συντάκτες της έκθεσης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι και αυτά που εμείς τα θεωρούμε «τοπικά» αποτελούν αντικείμενο παρατήρησης και αξιολόγησης έξω από τη χώρα. Αξιολόγησης της ειλικρίνειας των δηλώσεών μας ότι ενδιαφερόμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε δραστήρια την ανθρωπιστική κρίση.

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από εκεί που δεν απαιτείται οικονομικό κόστος, παρά μόνο η απόφαση να ζούμε σε μια δημοκρατική και δίκαια κοινωνία. Η έκθεση μάς δίνει τη δυνατότητα να μετρούμε κάθε μέρα την πρόοδό μας στον τομέα αυτό. Την πρόοδο της Πολιτείας, και τη δική μας προσωπική πρόοδο.
ΠΗΓΗ:http://www.agelioforos.gr

Δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ρατσισμό και τις διακρίσεις στην Ελλάδα. Έγκυρη στις διαπιστώσεις και μετρημένη στο ύφος αξίζει να μελετηθεί από την πολιτεία και τους πολίτες, διότι έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η «ανθρωπιστική κρίση» (για την οποία τόσο συχνά μιλούμε απαιτώντας αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας) έχει πολλές πτυχές. Και ορισμένες από αυτές υπονομεύουν την κοινωνία μας περισσότερο ακόμη και από την οικονομική κρίση.

Υπενθυμίζω ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διαφορετικός θεσμός από εκείνον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρώπης, και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία τους για τη θεσμική κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την εφαρμογή τους στην πράξη. Έχοντας στο νου μου τη σθεναρή θέση του ενάντια στη Χούντα το χαρακτήρισα παλιότερα «δημοκρατική συνείδηση της Ευρώπης» και η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται με τις τακτικές εκθέσεις του για το ρατσισμό και τις διακρίσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν, σε διαφορετικό βέβαια βαθμό, σε όλες τις χώρες-μέλη του. Αυτό ισχύει και για τις εκθέσεις που αφορούν στη δική μας χώρα.

Η έκθεση δεν αποτελεί αντιπροσωπευτική καταγραφή αντιλήψεων και στάσεων του πληθυσμού. Αυτό που προσφέρει είναι κάτι πολυτιμότερο: μιλάει αφενός για την πρόοδο που κάναμε και αφετέρου για τις καθυστερήσεις που επιδεικνύουμε στην κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όπως είναι λογικό, στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει ιδιαίτερα τις ελλείψεις μας στο νομικό οπλοστάσιο, ελλείψεις που ξεκινούν από την εμμονή μας να μην επικυρώνουμε διεθνείς συμβάσεις (όπως π.χ. αυτές που αφορούν στην αναγνώριση και στα δικαιώματα εθνικών μειονοτήτων ή/και μητρικών γλωσσών) έως τη συνειδητή παραμέληση αναφοράς συγκεκριμένων κατηγοριών ανθρώπων, όπως είναι οι διαφυλικοί, στους νόμους που έρχονται να προστατεύσουν κοινωνικές μειονότητες από τις διακρίσεις και την καταπίεση.

Διαβάζοντας κανείς την έκθεση, όπου από τη μια μεριά αναφέρονται οι διεθνείς συμφωνίες και από την άλλη το περιεχόμενο των δικών μας νόμων, αντιλαμβάνεται πόσα βήματα έχουμε ακόμη να κάνουμε έως ότου να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι όχι μόνο γιατί οι πρόγονοί μας επινόησαν τη Δημοκρατία, αλλά και διότι εμείς την εφαρμόζουμε και τη βιώνουμε με τον τρόπο που αρμόζει στις πολιτισμένες κοινωνίες του 21ου αιώνα. Πληγώνει η διαπίστωση της καθυστέρησης, και πονάει περισσότερο η διαπίστωση ότι η καθυστέρηση αυτή, που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε υποτελή και αναξιοπρεπή διαβίωση, δεν οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων και γνώσεων, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στην επιβίωση βάρβαρων προκαταλήψεων και στη συνακόλουθη κυριαρχία αντιδραστικών ιδεολογιών στο χώρο της πολιτικής.

Μα και εκεί που οι νόμοι μας βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις απροθυμίας των αρχών να τους εφαρμόσουν στην πράξη. Στην έκθεση καταγράφονται πολλές χαρακτηριστικές περιπτώσεις για διακρίσεις σε διάφορους τομείς. Ίσως ξαφνιάζονται από το μεγάλο αριθμό αρνητικών επεισοδίων όσοι/ες δεν έχουν συνηθίσει να αθροίζουν τις καθημερινές σχετικές ειδήσεις που παρέχονται από τα ΜΜΕ. Οι άλλοι/ες όμως γνωρίζουμε ότι είναι πολύ περισσότερα (από όσα αναφέρονται στην έκθεση) τα φαινόμενα ναζιστικής ρητορείας, δημοσιευμάτων που αποσκοπούν στην καλλιέργεια μίσους, φανερού και καλυμμένου αντισημιτισμού, ρατσιστικών επιθέσεων σε μετανάστες, διακρίσεων σε βάρος των αναπήρων, εκφοβισμού και περιφρόνησης ανθρώπων που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ανδρισμού και θηλυκότητας μιας καθυστερημένης κοινωνίας, περιφρονητικής συμπεριφοράς σε βάρος μελών μειονοτήτων, φτωχών, άστεγων και αδύναμων τόσο στις δημόσιες υπηρεσίες όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η έκθεση δεν αποτελεί καταγγελία αλλά βάση δεδομένων που μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του κοινωνικού και του πολιτικού μας συστήματος. Γι’ αυτό ολοκληρώνεται με σαράντα έξι συστάσεις προς την Πολιτεία. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε εάν τις υιοθετήσουμε αμέσως. Ποιος αμφιβάλλει π.χ. ότι θα είναι καλύτερα για όλους μας εάν ο Συνήγορος του Πολίτη αποκτήσει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε υποθέσεις παραβίασης των δικαιωμάτων μας όχι μόνο από τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και από υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, εφόσον αυτές διαχειρίζονται βασικά αγαθά; Και ποιος αμφιβάλλει ότι θα είναι προς όφελός μας εάν ο ίδιος θεσμός αποκτήσει το δικαίωμα όχι μόνο να διαπιστώνει παραβάσεις σε βάρος των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και να τις οδηγεί στα δικαστήρια, και να εκπροσωπεί εκεί τους πολίτες;

Με έκπληξη και χαρά διαπίστωσα ότι στην έκθεση καταγγέλλεται η απροθυμία των προηγούμενων κυβερνήσεων να προχωρήσουν στη θεσμική θωράκιση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου μας και ότι στις συστάσεις προς τη σημερινή κυβέρνηση περιλαμβάνεται, με τον αριθμό 35, η προτροπή να προχωρήσει στη σχετική ρύθμιση. Καθώς δεν είχαμε καμιά επαφή με τους συντάκτες της έκθεσης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι και αυτά που εμείς τα θεωρούμε «τοπικά» αποτελούν αντικείμενο παρατήρησης και αξιολόγησης έξω από τη χώρα. Αξιολόγησης της ειλικρίνειας των δηλώσεών μας ότι ενδιαφερόμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε δραστήρια την ανθρωπιστική κρίση.

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από εκεί που δεν απαιτείται οικονομικό κόστος, παρά μόνο η απόφαση να ζούμε σε μια δημοκρατική και δίκαια κοινωνία. Η έκθεση μάς δίνει τη δυνατότητα να μετρούμε κάθε μέρα την πρόοδό μας στον τομέα αυτό. Την πρόοδο της Πολιτείας, και τη δική μας προσωπική πρόοδο.

Δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ρατσισμό και τις διακρίσεις στην Ελλάδα. Έγκυρη στις διαπιστώσεις και μετρημένη στο ύφος αξίζει να μελετηθεί από την πολιτεία και τους πολίτες, διότι έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η «ανθρωπιστική κρίση» (για την οποία τόσο συχνά μιλούμε απαιτώντας αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας) έχει πολλές πτυχές. Και ορισμένες από αυτές υπονομεύουν την κοινωνία μας περισσότερο ακόμη και από την οικονομική κρίση.

Υπενθυμίζω ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διαφορετικός θεσμός από εκείνον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρώπης, και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία τους για τη θεσμική κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την εφαρμογή τους στην πράξη. Έχοντας στο νου μου τη σθεναρή θέση του ενάντια στη Χούντα το χαρακτήρισα παλιότερα «δημοκρατική συνείδηση της Ευρώπης» και η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται με τις τακτικές εκθέσεις του για το ρατσισμό και τις διακρίσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν, σε διαφορετικό βέβαια βαθμό, σε όλες τις χώρες-μέλη του. Αυτό ισχύει και για τις εκθέσεις που αφορούν στη δική μας χώρα.

Η έκθεση δεν αποτελεί αντιπροσωπευτική καταγραφή αντιλήψεων και στάσεων του πληθυσμού. Αυτό που προσφέρει είναι κάτι πολυτιμότερο: μιλάει αφενός για την πρόοδο που κάναμε και αφετέρου για τις καθυστερήσεις που επιδεικνύουμε στην κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όπως είναι λογικό, στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει ιδιαίτερα τις ελλείψεις μας στο νομικό οπλοστάσιο, ελλείψεις που ξεκινούν από την εμμονή μας να μην επικυρώνουμε διεθνείς συμβάσεις (όπως π.χ. αυτές που αφορούν στην αναγνώριση και στα δικαιώματα εθνικών μειονοτήτων ή/και μητρικών γλωσσών) έως τη συνειδητή παραμέληση αναφοράς συγκεκριμένων κατηγοριών ανθρώπων, όπως είναι οι διαφυλικοί, στους νόμους που έρχονται να προστατεύσουν κοινωνικές μειονότητες από τις διακρίσεις και την καταπίεση.

Διαβάζοντας κανείς την έκθεση, όπου από τη μια μεριά αναφέρονται οι διεθνείς συμφωνίες και από την άλλη το περιεχόμενο των δικών μας νόμων, αντιλαμβάνεται πόσα βήματα έχουμε ακόμη να κάνουμε έως ότου να μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι όχι μόνο γιατί οι πρόγονοί μας επινόησαν τη Δημοκρατία, αλλά και διότι εμείς την εφαρμόζουμε και τη βιώνουμε με τον τρόπο που αρμόζει στις πολιτισμένες κοινωνίες του 21ου αιώνα. Πληγώνει η διαπίστωση της καθυστέρησης, και πονάει περισσότερο η διαπίστωση ότι η καθυστέρηση αυτή, που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε υποτελή και αναξιοπρεπή διαβίωση, δεν οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων και γνώσεων, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στην επιβίωση βάρβαρων προκαταλήψεων και στη συνακόλουθη κυριαρχία αντιδραστικών ιδεολογιών στο χώρο της πολιτικής.

Μα και εκεί που οι νόμοι μας βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις απροθυμίας των αρχών να τους εφαρμόσουν στην πράξη. Στην έκθεση καταγράφονται πολλές χαρακτηριστικές περιπτώσεις για διακρίσεις σε διάφορους τομείς. Ίσως ξαφνιάζονται από το μεγάλο αριθμό αρνητικών επεισοδίων όσοι/ες δεν έχουν συνηθίσει να αθροίζουν τις καθημερινές σχετικές ειδήσεις που παρέχονται από τα ΜΜΕ. Οι άλλοι/ες όμως γνωρίζουμε ότι είναι πολύ περισσότερα (από όσα αναφέρονται στην έκθεση) τα φαινόμενα ναζιστικής ρητορείας, δημοσιευμάτων που αποσκοπούν στην καλλιέργεια μίσους, φανερού και καλυμμένου αντισημιτισμού, ρατσιστικών επιθέσεων σε μετανάστες, διακρίσεων σε βάρος των αναπήρων, εκφοβισμού και περιφρόνησης ανθρώπων που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα ανδρισμού και θηλυκότητας μιας καθυστερημένης κοινωνίας, περιφρονητικής συμπεριφοράς σε βάρος μελών μειονοτήτων, φτωχών, άστεγων και αδύναμων τόσο στις δημόσιες υπηρεσίες όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η έκθεση δεν αποτελεί καταγγελία αλλά βάση δεδομένων που μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του κοινωνικού και του πολιτικού μας συστήματος. Γι’ αυτό ολοκληρώνεται με σαράντα έξι συστάσεις προς την Πολιτεία. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε εάν τις υιοθετήσουμε αμέσως. Ποιος αμφιβάλλει π.χ. ότι θα είναι καλύτερα για όλους μας εάν ο Συνήγορος του Πολίτη αποκτήσει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε υποθέσεις παραβίασης των δικαιωμάτων μας όχι μόνο από τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και από υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, εφόσον αυτές διαχειρίζονται βασικά αγαθά; Και ποιος αμφιβάλλει ότι θα είναι προς όφελός μας εάν ο ίδιος θεσμός αποκτήσει το δικαίωμα όχι μόνο να διαπιστώνει παραβάσεις σε βάρος των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και να τις οδηγεί στα δικαστήρια, και να εκπροσωπεί εκεί τους πολίτες;

Με έκπληξη και χαρά διαπίστωσα ότι στην έκθεση καταγγέλλεται η απροθυμία των προηγούμενων κυβερνήσεων να προχωρήσουν στη θεσμική θωράκιση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου μας και ότι στις συστάσεις προς τη σημερινή κυβέρνηση περιλαμβάνεται, με τον αριθμό 35, η προτροπή να προχωρήσει στη σχετική ρύθμιση. Καθώς δεν είχαμε καμιά επαφή με τους συντάκτες της έκθεσης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι και αυτά που εμείς τα θεωρούμε «τοπικά» αποτελούν αντικείμενο παρατήρησης και αξιολόγησης έξω από τη χώρα. Αξιολόγησης της ειλικρίνειας των δηλώσεών μας ότι ενδιαφερόμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε δραστήρια την ανθρωπιστική κρίση.

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από εκεί που δεν απαιτείται οικονομικό κόστος, παρά μόνο η απόφαση να ζούμε σε μια δημοκρατική και δίκαια κοινωνία. Η έκθεση μάς δίνει τη δυνατότητα να μετρούμε κάθε μέρα την πρόοδό μας στον τομέα αυτό. Την πρόοδο της Πολιτείας, και τη δική μας προσωπική πρόοδο.